גור חדש במשפחה

גור חדש במשפחה

גור חדש במשפחה – מדריך לגידול כלבים

 

מזל טוב! הצטרף אליכם בן משפחה חדש. אין ספק שמדובר על אירוע מרגש, אך לצד השמחה וההתרגשות, עולים גם לא מעט שאלות וחששות. טיפול בגור כלבים חדש כרוך בתהליך של למידה ורכישת ידע, וכדי שהגור הצעיר יגדל להיות כלב בריא ומאושר, חשוב לדעת כיצד לטפל בו.

מאמר זה נועד להנחות אתכם איך מטפלים בגור כלבים. הוא ילווה אתכם בצעדיכם הראשונים, בעודכם לומדים לטפל בגור החדש, ולתת מענה לצרכיו הבסיסיים. הוא חשוב בעיקר עבור אלה שמתנסים בחוויה הנפלאה הזו, בפעם הראשונה.

מתי אפשר להפריד גור כלבים מאימו? איך מטפלים בגור כלבים? מה נותנים לגור כלבים לאכול? מתי וכיצד מותר לקלח אותו? מה צריך לקנות לגור כלבים שמגיע הביתה? ואילו חיסונים הוא צריך לקבל?

על כל זאת, בשורות הבאות.

 

עד מתי כלב נחשב לגור ומתי אפשר להפריד אותו מאמו ומאחיו?

תהליך ההתפתחות וההתבגרות הפיסית והנפשית כאחד, משתנה באורכו באופן משמעותי בין כלבים מגזעים שונים. ככל שהכלב שייך לגזע גדול יותר, כך הגעתו לבגרות היא מאוחרת יותר. יש גזעי כלבים בהם עיקר ההתפתחות מסתיימת עוד לפני גיל שנה, ויש גזעים שבהם הכלב מגיע לבגרות מלאה רק בגיל שנתיים, ואפילו לקראת גיל שלוש. מומלץ להיוועץ בווטרינר באופן ספציפי, בנוגע לכלב שלכם.

כך או אחרת, אין להפריד גור מאמו לפני גיל 7 שבועות, ורצוי אף להמתין עד שימלאו לו 8 שבועות. זוהי תקופה שבמהלכה הוא לומד לעשות את צרכיו, ולאכול באופן עצמאי (גם אוכל יבש) ללא תלות באמו. גם האינטראקציה עם האם ועם שאר אחיו של הגור, חשובה מאד להתפתחותו, והפרדה בגיל מוקדם, מדי עלולה לפגוע בו פיסית ונפשית.

 

איזה אוכל נותנים לגור הטרי ועל מה חשוב להקפיד?

  • מומלץ לתת לכלב מזון מסחרי איכותי, של מותגים כגון רויאל קנין, יוקנובה, פורינה, או סיאנס פלאן. חשוב לבחור בסוג המזון המתאים לגזע ולגודל הכלב – קטן, בינוני או גדול, ולגילו.
  • גור עד גיל שלושה חודשים צריך לקבל 3-4 ארוחות ביום, רצוי בזמנים קבועים ולמשך 15-20 דקות. במידה ולא סיים את הארוחה, יש להרים את הקערה, ולתת לו להמתין עד לארוחה הבאה.
  • מגיל חצי שנה, הכלב צריך לקבל שתי ארוחות ביום, ומגיל שנה – ארוחה אחת תספיק. אם הכלב מתנפל על הארוחה ומסיים אותה במהירות, ניתן להמשיך לתת לו שתי ארוחות ביום גם בבגרות. "חיסול" מהיר של האוכל אינו מומלץ.
  • חשוב ביותר לאפשר לכלב גישה חופשית למים כל העת, ולדאוג שיהיו טריים. יש להחליף את המים בקערה כל יום.
  • אם מעוניינים לתת לכלב תוספות מזון, יש לעשות זאת במקום המזון המסחרי ולא בנוסף לו, אחרת הכלב עלול ללמוד להפריד מזון ביתי ממזון מסחרי, ולא להסכים לאכול מזון לכלבים בהמשך.
  • מאכלים ביתיים שמותר לתת לכלב: גבינה לבנה 5%, ביצה קשה, קורנפלקס פשוט ללא סוכר ותוספות, ירקות מבושלים, פסטה, אורז, ובהמשך בשר עוף ללא עצמות. כל מאכל שנותנים לכלב, צריך להיות נטול תבלינים ורוטב.
  • מאכלים שאסור לתת לכלב: עצמות עוף (הן גורמות לפציעות ולחסימות במעיים ולהקאות), מזון מעובד (גורם להקאות ושלשולים), חלב (גורם שלשול), שוקולד (נחשב רעיל לכלבים), ודברים מתוקים ועתירי סוכר באופן כללי.

 

רפואה מונעת (חיסונים) וטיפולים נוספים

  • חיסון משושה במהלך 4 החודשים הראשונים לחייו, הכלב יחוסן 3 פעמים בחיסון משושה. חיסון זה מספק הגנה כנגד שש מחלות מידבקות וקטלניות, שהטיפול בכלב החולה בהן מסובך והרבה פעמים, אינו יעיל: פרוו וירוס, כלבלבת, דלקת כבד נגיפית, פאראינפלואנזה, ועכברת סוג 1 ו-2 (המסוכנות גם לבני אדם). את החיסון הראשון בסדרה יש לתת לו בגיל 6 שבועות ואז לחזור עליו כעבור חודש ושוב, כעבור חודשיים. עד לתום סדרת חיסונים זו, יש לוודא כי הגור אינו בא במגע עם כלבים אחרים או עם ההפרשות שלהם.
  • תילוע – כל חיסון משושה לגור מלווה במתן תרופה נגד תולעים. גורים רבים נולדים כשהם נושאים תולעים בהם נדבקו עוד בהיותם ברחם.
  • חיסון כלבת – בגיל חצי שנה יחוסן הכלב בחיסון נגד כלבת – חיסון המחויב על פי חוק. אז הוא גם נרשם ומקבל רישיון בעירייה, ומוזרק לו שבב תת עורי שילווה אותו לשארית חייו. בזכות השבב הוחזרו כלבים אבודים רבים לבעליהם. הרישיון והשבב מחויבים על פי חוק, וכרוכים בתשלום אגרה לרשות המקומית, אחת לשנה.
  • שגרת חיסונים עם הגעת הכלב לבגרות – הכלב ימשיך לקבל את חיסון הכלבת ואת החיסון המשושה פעם בשנה, למשך כל חייו. הוא גם ימשיך לקבל טיפולי תילוע מדי חצי שנה. חשוב לציין כי אין מדובר בחיסון, וכל הדבקה עתידית בתולעים תטופל בהתאם.

יוצאת דופן היא תולעת הפארק – תולעת קטלנית אשר לא קיים נגדה חיסון ומומלץ להזריק לכלב תרופה נגד המחלה שהיא גורמת לה, כל 3 חודשים. כלבים שנמצאים בסיכון גבוה להידבק בתולעת הפארק, הם כאלה שנוהגים לטעום ולבלוע הכל, גם מחוץ לבית, שכן ההדבקה מתרחשת מאכילת חיפושית זבל הנגועה בתולעת.

טיפול בגור כלבים חדש

רחצה וטיפול נגד טפילים

עקרונית, כלבים אינם זקוקים לשטיפה ולמקלחת כדבר שבשגרה, אך אם ברצונכם לעשות זאת חשוב להקפיד על כמה כללים:

  • מותר לקלח כלב רק מגיל 4 חודשים ואילך.
  • תדירות השטיפה – לא יותר מפעם בחודש.
  • יש לקלח את הכלב עם מים פושרים וסבון היפו אלרגני לתינוקות (ד"ר פישר, ג'ונסון אנד ג'ונסון). לעתים יש להשתמש בשמפו רפואי. אם קיים צורך כזה, הווטרינר יסביר ויפרט לגביו.
  • יש להרטיב את הכלב היטב, לסבן ולקרצף את פרוותו בניגוד לכיוון צמיחת השיער, ולשטוף במים היטב. בתום הרחצה חשוב לנגב אותו.

במרכז הרפואי הווטרינרי בחיפה בניהולו של דר' אברהם לבנון, ניתן לקבל שירותי תספורת ושטיפה, על ידי ספרית כלבים מקצועית ומנוסה.

פרעושים – חשוב להקפיד על טיפול נגד פרעושים לאורך כל השנה, אך הדבר חשוב כפליים בתקופה שמתחילת האביב (חודש מרץ) עד סוף הסתיו (חודשי נובמבר-דצמבר).

עקיצות פרעושים הן גורם אלרגיה ראשוני בכלבים וחתולים. הפרעושים גורמים לגרד קשה, ועלולים להביא את הכלב לתלישת שיער ולפציעה. בנוסף לכל הצרות, הם גם מדביקים אותו בתולעים. חשוב להיוועץ בווטרינר בטרם בחירת התכשיר הטיפולי, ולקבל המלצות על תכשירים יעילים, נוחים לשימוש, לא רעילים לכלבים, ומתאימים למשקל הכלב ולגילו.

קרציות – טפיל מאד נפוץ בארץ. קרציות יכולות להדביק את הכלב בקדחת הקרציות – מחלה קטלנית שדורשת אבחון מהיר ומוקדם, והתחלת טיפול תוך חלון זמן צר. הקרציות אינן גורמות לגרד, ולכן קל לפספס אותן. גם כאן, מומלץ להיוועץ בווטרינר, לגבי בחירת התכשיר הטיפולי האופטימלי.

 

עיקור וסירוס

תהליך העיקור חיוני למניעת המלטת גורים לא רצויים, וכן מונע התנהגות ייחום, דימום בבית, ועריכת היכרות לא נעימה, עם כל הכלבים הזכרים בסביבה, שיגיעו לבקר את הכלבה המיוחמת, לדרוש בשלומה בנביחות רמות, ולהשתין על דלת הבית.

בפן הרפואי, עיקור מוקדם בגיל כמה חודשים מבטיח בריאות, מונע אצל הכלבה גידולי עטין בגיל מבוגר (גידולים סרטניים שעלולים להיות ממאירים ומסכני חיים) ואף מונע את התפתחות דלקת הרחם, שעלולה להיות קטלנית. ניתוח העיקור נחשב להליך פשוט. הוא מתבצע במרפאה, והכלבה משוחררת לביתה באותו יום.

סירוס כלבים זכרים מתאים לכלבים במקרים מסוימים, ויש להיוועץ בווטרינר בנוגע לצורך ולתזמון. במידה ומחליטים לסרס את הכלב, גם כאן מדובר בניתוח פשוט, המבוצע במרפאה ובסופו משוחרר הכלב הביתה.

ליתר הרחבה בנושא, אפשר לקרוא כאן על סירוס כלבים, וכאן על עיקור כלבות.

 

אימון לעשיית צרכים ולהתנהגות בין כתלי הבית

הבסיס למערכת יחסים נכונה עם הכלב, היא הבנת התנהגותו ותגובה נכונה ל"טעויותיו". לנושא זה יש חשיבות עליונה, שכן בעיות התנהגות הן הגורם הראשון לוויתור על הכלב ולמסירתו, וכולן נובעות מטעויות הבעלים, שאינם מבינים נכון את התנהגותו של הכלב, ואת תגובותיו.

במרכז הרפואי הווטרינרי בחיפה, מארגנים מדי מספר שבועות, מפגשים עם מאלף מוסמך ומנוסה, אשר מסביר את העקרונות הבסיסיים בתחום. הפגישות אורכות כשעה וחצי, ומתקיימות בחצר המרפאה וללא נוכחות הגורים. הפגישה אינה כרוכה בתשלום. לבירור מועד הפגישה הקרובה ניתן לפנות למרפאה.

כעצה ראשונית, מומלץ להכין לגור עוד לפני הגעתו הביתהו כלוב רשת גדול בו תונח שמיכה, עצם למשחק (מעור מעובד של פרה) וכלי מים.

הכלוב יוצב במקום מרכזי בבית והגור יהיה חלק מהמשפחה, אך יורשה לצאת רק כשבעליו יחליטו על כך. שיטה זו מדמה מחילה של זאבים בטבע. היא מקנה תחושת בטחון ומסייעת לגור בהבנת גבולות טריטוריית המחייה. הכלב, כמו הזאבים, אינו עושה את צרכיו בתוך מסגרת הטריטוריהו וכך הוא לומד להתאפק.

את הצרכים יש לאפשר לכלב לעשות מחוץ לבית, מיד לאחר הוצאתו מהכלוב. פעולה זו מאפשרת לו גם לסמן את המקום המיועד לכך בחוץ (כלבים נוהגים לחזור ולעשות את צרכיהם באותו מקום).

הכלוב יבסס את מנהיגות הבעלים מול הכלב, ימנע ממנו להרוס רהיטיםו ובסופו של התהליך, כל הצדדים הנוגעים בדבר רק ירוויחו מכך.

 

מה מומלץ להכין לקראת הגור החדש?

  • כלים לאוכל ולמים.
  • קולר.
  • רצועה או רתמה המותאמת לגודלו וגילו של הכלב, או כזו שניתנת להתאמה עם גדילתו.
  • תכשירים מתאימים נגד פרעושים וקרציות.
  • מזון מסחרי לכלבים.
  • כלוב רשת לאימון לצרכים.
  • מרבץ נוח ונעים (מיטה לכלבים, כרית או שמיכה).
  • מעט צעצועים ייעודיים לגורים, למשחק וללעיסה.

פעולה בהתאם לכל הכללים והדגשים שפורטו במאמר זה, תבטיח שכלבכם יגדל להיות כלב בריא, שמח ומאושר, ושאתם תיהנו במחיצתו ותזכו לחבר נאמן לשנים ארוכות.

 

קצת עלינו – המרכז הרפואי הווטרינרי בנווה שאנן החיפה.

אנו המרכז הווטרינרי הוותיק ביותר בחיפה.

כמה נקודות שחשוב שתדעו לגבינו:

  • אנו מאמינים גדולים ברפואה מונעת.
  • צוות המרפאה ערוך לספק שירות מדי יום, ובמקרי חירום – 24 שעות ביממה.
  • במידת הצורך אנו מזמינים רופאים ווטרינריים מומחים, שהוכשרו בצורה מסודרת ומוכרת.
  • המרפאה מצוידת במכשור רפואי מתקדם, מכשיר רנטגן דיגיטלי, מעבדת דם, מכשור אולטראסאונד ועוד.
  • המרפאה מציעה שירותי רפואה משלימה (הומיאופתיה ואקופונקטורה) במקרים המתאימים.
  • יש אצלנו מספרה לכלבים המופעלת על ידי ספרית מקצועית.

 

צריכים הנחיות טיפול בגור כלבים? ד"ר לבנון זו הכתובת

אנו מזמינים כל אחת ואחד מכם לפנות אלינו בכל שאלה, התלבטות, או צורך בייעוץ.

להתייעצות טלפונית, או לתיאום ביקור במרפאה צרו קשר:

בטלפון (משרד): 04-823-2705 | בטלפון (חירום): 0524-739-482 | בטלפון (מרפאה): 04-822-9561

באימייל: avlevanon@gmail.com | או מלאו את פרטיכם בטופס הפנייה באתר ונחזור אליכם.

Share on facebook
Share on google
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest

נשמח לעמוד לרשותכם – צרו קשר ונשוב אליכם בהקדם

דילוג לתוכן