לחתול/כלב יש ריח רע מהפה

לחתול/כלב יש ריח רע מהפה

אחת התלונות הנפוצות יותר בה נתקלים ווטרינרים הינה ריח הפה הרע של חית המחמד. רבים לא מודעים לעובדה שמחלות שיניים/חניכיים קיימות אצל חתולים בדיוק כמו אצל בני אדם.

כמו אצל בני האדם, מצב בריאותה של חיית המחמד, גילה ונטיותיה האינדיווידואליות משפיעים על קצב ההתפתחות של מחלות השיניים/חניכיים. על מנת לאפשר לחיית המחמד שלנו חיים בריאים ונעימים, השמירה על היגיינת הפה חשובה ביותר. שמירה על היגיינת הפה חייבת להיות חלק מהשגרה היומיומית של החתול/הכלב ושלך. התעלמות מכך עלולה להביא את החתול/הכלב לסבול ממחלות חשוכות מרפא, התעלמות שתיפגע באיכות חייו ותקצר אותם. הבשורה הרעה היא שעד גיל שלוש כ – 70% מהחתולים יפגינו סימנים של מחלת שיניים/חניכיים. מחלות אלו עשויות להוביל לבעיות לב וכליות חמורות. מאידך, הבשורה הטובה הינה שמחלות שיניים בחתולים ניתנים למניעה ואף לטיפול.

מחלת השיניים הנפוצה ביותר היא הצטברות חיידקים ושאריות מזון (PLAQUE) על השיניים, ומכאן הדרך להצטברות אבן שן (TARTAR) הינה קצרה.

אבן שן עלולה לגרום למספר בעיות:
א. ריח רע מהפה…
ב. יצירת דלקת חניכיים, Periodont Disease , כמו Gingivitis שמדממת בקלות וגורמת כאב וסבל לחיה.
ג. חיידקים שמקורם בשיניים נודדים לאברים שונים בגוף. אחד האיברים האהובים עליהם במיוחד, הינו הלב ומסתמיו. החיידקים גורמים לדלקת מקומית הפוגעת בתפקוד המסתמים ובתפקוד הלב כולו. אבר נוסף הנוטה להיפגע הוא הכליות.
ד. חשיפת שורשי השיניים שעלולה להסתיים בנשירת שיניים.
ה. קשיים באכילה עד כדי הימנעות מאכילה.
ו. ריקבון ואובדן שיניים.

פתרונות
ראשית, אם קיימת בעיה של ריח רע מפי חית המחמד שלך, מומלץ לבדוק שאכן מדובר בבעיית שיניים ולא בבעיה אחרת. במידה ואובחן כי לחיה יש אכן אבן שן – מומלץ להסיר את אבן השן. הפעולה מאוד דומה לזו של שיננית.

פעולות המניעה :
גם כאן קיימות שתי בשורות, אחת טובה ואחת פחות. הבשורה הטובה היא שקיימת דרך יעילה ביותר להסרת הפלאק מתחת לקו החניכיים בטרם הוא הופך לאבן שן, הדרך הינה לצחצח לחתול את השיניים באופן יומיומי. (כמובן שכל פעולת הצחצוח והרגלת חיים המחמד לצחצוח אמורה להיות הדרגתית. היוועצו בווטרינר שלכם לגבי שלבי התוכנית). הבשורה הרעה היא, שלצערי, לא הרבה חתולים וכלבים יתנו לכם לצחצח להם את השיניים…
א. צחצוח שיניים באמצעות משחה ומברשת מיוחדים לחיות מחמד כפעמיים עד שלוש בשבוע. המשחה טעימה וניתנת לבליעה. (תדירות הניקוי תלויה בקצב הצטברות האבן בכל חתול/כלב.)
ב. קיימים מזונות רפואיים מיוחדים העוזרים במניעת הצטברות אבן שן.
ג. ניקוי תקופתי של אבן השן שמצטברת.

אל תנסה לצחצח את שיניו של חתולך אם הוא סובל מדלקת חניכיים! גם החתול הנוח בעולם לא יאפשר לך לצחצח את שיניו כשכואב לו….

דלקת חניכיים
אחת מהבעיות הנפוצות בחתולים ובכלבים היא דלקות חניכיים. הדלקות גורמות לכאב רב אשר לרוב מונע ממנו לאכול ועלול להוביל בסופו של דבר להרעבה עצמית. דלקות חניכיים יכולות להיות החל מפס אדמדם דקיק מעל קו השיניים וכלה בכיבים מפושטים בחלל הפה סמוך לשיניים הטוחנות.

הסימנים: ירידה משמעותית באכילה אך לא בתיאבון כלומר, החיה תיגש לאוכל תנסה לאכול ולא תצליח, או תיגש, תריח ולא תיגע. בנוסף, ישנם חיות מחמד שמתחילות לרייר באופן מוגזם ובמקרים ממש קשים, לריור יתלווה דם בריח לא נעים.

הסיבות לכיבים בפה רבות ומגוונות, אציין את 3 הסיבות הנפוצות: * מחלות זיהומיות – בחתול, ישנן מספר מחלות ויראליות שעלולות להוביל לכיבים בפיו, המוכרת ביניהן היא מחלת החתלתלת. חתלתלת נפוצה יותר אצל גורים אך גם חתולים בוגרים עלולים לחלות בה. גם מחלות ויראליות כמו קליצ‘י והרפס עלולות לגרום לכיבים אך ברמה הרבה יותר נמוכה. הסיבה היותר נפוצה אצל חתולים בוגרים, ובעיקר אלו החיים בחוץ, היא איידס חתולים, הפוגעת במערכת החיסונית של החתול. * מחלות סיסטמיות למיניהן -הנפוצה מביניהן היא כשל כילייתי. כשל גכילייתי מתאפייןם בעלייה של רעלנים בגוף המעוררים התפתחות כיבים על ריריות הפה. * זיהומים מקומיים בחלל הפה -כתוצאה מהצטברות אבן שן ופעילות חיידקית מקומית. ככל שדלקת החניכיים חמורה יותר כך נגרם נזק גדול יותר לשורשי השיניים וקשה יותר לטפל בזיהום וסיבוכיו.

מה ניתן לעשות
ראשית, יש לבדוק מה המקור לבעיה ולטפל בה ולא לטפל רק בסימפטום הנראה לעין. טיפול בסימפטום ולא בבעיה יגרום לבעיה לחזור כל הזמן.

בבעיה החוזרת על עצמה: יש לבצע בדיקות נוספות כמו בדיקות דם. לאחר שכל הבדיקות בוצעו ומקור הבעיה אובחן, ניתן לגשת לטיפול. הטיפול יכלול טיפול מקומי (ניקוי שיניים), טיפול תרופתי ומעבר למזון מתאים.

Share on facebook
Share on google
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest

נשמח לעמוד לרשותכם – צרו קשר ונשוב אליכם בהקדם

דילוג לתוכן