מיהו הכלב הגזעי?

מיהו הכלב הגזעי?

גורי כלבים גזעיים

כיצד לרכוש וממה להיזהר?
"אם הוא נראה כמו לברדור – אז הוא בטוח לברדור "גזעי". לצערי, אלו לא פני הדברים. כלב הגזעי לא רק נראה כמו הגזע שלו, אלא יש לו אופי והתנהגות מסוימים שטיפוסיים לגזע ומאפיינים אותו.

הנה הדוגמא הקלאסית: החלטתם להביא כלב הבייתה. ההחלטה נפלה על כלב שנראה לכם כלברדור גזעי. אבל מה שלא ידעתם הוא שהכלב בעצם מעורב עם רועה גרמני. התוצאה: במקום כלב עם אופי מסוים יש לך כלב עם אופי אחר לגמרי והלברדור ה"גזעי", אותו רכשת ככלב משפחה, למעשה מעורב עם כלב שיצריו הם שמירה או תקיפה…אז, הדרך היחידה לדעת אם הכלב שרכשת הוא גזעי, היא לקנות כלב מתועד = כלב עם תעודות.

מה בעצם אומרת התעודה ומה היא מקנה?
1. אישור שהכלב אכן גזעי! הוא לא "נראה" כמו…הוא באמת…. בתעודה נראים אבותיו של הכלב והיא מאפשרת מעקב של דורות אחורה ומספקת לקונה את הוכחה שהכלב לחלוטין גזעי. התעודות גם מאפשרת לכלב להשתתף בתערוכות ובתחרויות.

2. מגדלים רציניים אינם סתם מרביעים כל כלב וכלבה שיש ברשותם! מגדל רציני יחפש את הכלב הבריא ביותר אשר מייצג בצורה מיטבית את הגזע מבחינת מראה, בריאות ואופי. לכל גזע יש את המחלות האופייניות לו. מגדל אחראי לא ירביע כלבים נושאי מחלות גנטיות. הדרך היחידה להיות בטוח שרכשת גור בריא שאינו נושא מחלות גנטיות, הוא לקנות כלב מתועד. מול המגדלים האחראיים ניצבים המגדלים "המזדמנים" שבכל זאת ירביע ולא יספק תעודות.

מיהם המגדלים "המזדמנים"? אנשים שמרביעים באופן פיראטי אצלם בבית והם מתחלקים ל-2 סוגים:
1. אנשים שקנו גור מסוחר או ממרביע מזדמן, כמובן ללא תעודות, וחושבים שזה בסדר לזווג את הכלב ובדרך לעשות "קצת כסף". המשותף לכולם הוא שלרובם אין רקע כלבני, אין להם מושג בנוגע למחלות גנטיות ואין להם שום כוונות לבדוק את הכלב, מאיפה הוא הגיע, אם הוא מעורב ואם איזה כלב יזווג הכלב/ה שלהם. גישתם: "הכלב שלי נראה כמו X, אני מחפש נקבה שנראית כמו X" מבחינתם, סוף הסיפור. לצערי, בהרבה מקרים רק מתחיל הסיפור. אלו שבוכים אח"כ הם הגורים ואלו שקנו אותם.
2. אנשים שאכן יש בבעלותם כלבים עם תעודות אך הכלבים האלו לא מתאימים להרבעה (נושאים מחלות גנטיות, בעלי אופי תוקפני/פחדן/ וכו'). למרות זאת, החליטו הבעלים להרביע והתוצאה היא גורים ללא תעודות. מכאן החשיבות שבתעודות לא רק להורים אלא גם לגורים.

ממה להיזהר? שקרים נפוצים שסוחרים אומרים:
• "זה לא עקרוני, חבל, תעודה עולה הרבה כסף ורואים שהכלב גזעי " – מגדל רציני לא ימכור לכם גור בלי תעודה! עלות התעודה? כמה עשרות שקלים, סכום שנבלע במחיר הנדרש בעבור הכלב.
• "אני החלטתי לא להוציא תעודה, אבל אם אתה רוצה – תוציא בעצמך אחר כך" – לא קיים דבר כזה. בקניית הגור הגזעי וכבר במעמד הקניה, פרטיכם נרשמים על ידי המגדל על טופס המלטה של ההי"ל (ההתאחדות הישראלית לכלבנות) ע"מ שהגורים יקבלו תעודות.
• סוחרים שנותנים תעודות חיסון או תעודות מכס כאילו הם תעודות המעידות על גזעיות – להתרחק. רק תעודה אחת בלבד מעידה על גזעיות, וזו תעודה של ההי"ל ובה רואים את עץ השורשים/אילן היוחסין של הכלב, פרטי הבעלים וסמל ההי"ל.

ומה עם חנות לחיות? מגדל אמיתי לעולם לא ימכור כלב לחנות חיות. אסתכן ואומר שגור הנמכר בחנות חיות הוא בוודאות אינו גור גזעי. בחנות חיות כל שנדרש לקניית הגור זה כסף. סוחרים ו/או מוכרים בחנויות שיספרו לכם סיפורים על כלבים מבתי גידול יוקרתיים בארץ או באירופה, צאצאים לדורות של אלופים, פשוט..כן, משקרים.

לפניכם המדריך לקניית כלב ממגדל אחראי ורציני
הסביבה בה גודל הגור היא קריטית ויש לה השלכות רציניות להמשך חייו. ברור נכון יחסוך לך הרבה כסף ובעיקר יחסוך לך ולכלבך לעתיד צער ועוגמת נפש.
1. תנאי הגידול של הגורים – יש לראות שהגור גדל בתוך בית או לפחות חי כמה שעות ביום בתוך הבית. הכלב רגיל לקולות, לרעשים, לתנועות, לריחות וכו'. ודא שהכלב נחשף לאנשים שונים, בעיקר לילדים, במהלך גידולו. גור שגדל בבידוד במלונה/כלוב/בחצר אחורית, יכול להיות עם אינטראקציה בעייתית עם בני אדם ויהיה קשה להרגיל אותו לחיות בתוך בית. הגור עשוי לפחוד מבני אדם פחד שעלול להוביל לאגרסיביות, לפחד ממכשירים כגון שואבי אבק ולהיסטריה מרעשים וקולות של מכוניות.
2. שאל את המגדל מתי הוא מאפשר לגור לעזוב את אימו ואת סביבת מגוריו. 7-9 שבועות זה גיל מצוין. אין להפריד גור כלבים מחברת אימו ואחיו לשגר לפני שמלאו לגור לפחות 6 שבועות. הכלל הזה תקף לכל כלב לא רק לגבי כלב גזעי נשיכות ובעיות התנהגות שמופיעות עם הגעת הגור לביתו החדש, כמעט תמיד מתרחשות בגורים שנלקחו מתחת לגיל זה. קל יותר למנוע בעיית התנהגות מאשר לתקן אותה!.

בקש לראות את האימא של הגור העתידי שלך. שים לב, איך היא נראית? האם היא רזה ומותשת או בעלת מבנה גוף טוב? בהתנהגות האימא ניתן לראות את התכונות שיכולות לעבור לגור: עצבנות, בישנות, תוקפנות וכו'. מגדל שלא מוכן להראות לך את האימא של הגור ומגדל שמוכן להביא את הגור אליך הביתה מבלי שתוכל לראות את האימא – אינו מגדל ראוי. לגבי האב – האם האב נמצא בבית הגידול? בכלבנות הגזעית הקלאסית האב שייך למישהו אחר ולא למגדל. נוכחות של האב במקום צריכה להדליק נורה אדומה.

3. נורה אדומה נוספת קשורה להיצע גדול מדי של גורים באותו בית גידול. מספר רב של המלטות מאותו הגזע או מספר המלטות של כמה גזעים שונים, מדיפים ריח רע. מגדל מכובד ישמור על בריאות הכלבה שלו ויקדיש מאמצים לשגר אחד כל פעם, שהרי גידול נכון של השגר גוזל משאבים וזמן.
4. במגדל אילו הגעת דרך המלצה, נסה להגיע לאנשים שכבר קנו אצלו כלבים מהמלטות קודמות של אותה הכלבה, ושאל אותם שאלות.
5. שאל את המגדל האם יש לכלב בעיות בריאות תורשתיות. התעקש על הוכחות רפואיות, חתומות על ידי ווטרינר, לשלילת בעיות נפוצות בגזע אותו בחרת.
6. מגדל מקצועי ידרוש ממך לעקר או לסרס את הכלב ויציע גם עזרה ו/או מעקב בהמשך הדרך. במידה ומתעוררת בעיה רצינית בהמשך גידולו של הכלב, המגדל המקצועי יעלה את האפשרות של לקיחת הכלב חזרה ובכל שלב של חייו אם יהיה צורך בכך.

ועכשו, מה עושים? לאחר שהובנה החשיבות של התיעוד בכלבים, ממי וממה צריך להיזהר ואיך קונים כלב גזעי – מה עושים? שתי אופציות:
1. האופציה הזולה יותר – לקחת כלב מעמותה. העמותות מלאות בכלבים "דמויי גזעי" וגם מעורבים שמשוועים לבית חם. אז אולי הכלב לא יהיה גזעי, אבל זו מצווה וכיף לא פחות. זה המקום אולי להזכיר: כ- 100,000 כלבים מומתים מדי שנה במכלאות ובאגודות במדינת ישראל…ראה טבלה באתר על כלים לבחירת גזע, גודל, גיל מין הכלב
2. האופציה היקרה – במידה והחלטת לקנות כלב גזעי, הקפד שהכלב יהיה מתועד! נכון, ניתן לרכוש יותר בזול, אבל המשמעויות כפי שנכתבו במאמר הינן מרחיקות לכת והזול הזה יתברר לך בעתיד כיקר מאוד. את ההפרש תשלם אצל הווטרינר או ברכישת כלב נוסף אחרי שהנוכחי ימות.
ואיך מוצאים כלב מהמלטה מאושרת ומתועדת? פונים לרכז/מועדון הגזע בו הינך מעוניין. לכל גזע ישנו האדם אשר תפקידו לדעת על כל ההמלטות מהגזע שלו ולאשר להן תעודות. המלטה מסוימת שאינה ידועה לרכזי הגזע, הינה המלטה לא מאושרת ולגורים אין תעודות!

פרטי רכזי הגזעים ניתן למצוא באתר פט-נט: http://www.petnet.co.il/unions/dog.htm

Share on facebook
Share on google
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest

נשמח לעמוד לרשותכם – צרו קשר ונשוב אליכם בהקדם

דילוג לתוכן