ניתוח חתול

ניתוח חתול או חתולה – כל מה שחשוב לדעת

ניתוח, קצר ופשוט ככל שיהיה הוא עדיין בגדר פעולה פולשנית, והוא תמיד כרוך ברמת סיכון כזאת או אחרת. לכן, ברוב המקרים ניתוח הוא מוצא אחרון, לאחר שטיפולים אחרים, לא פולשניים – לא הצליחו לפתור את הבעיה, או כשאין שום מענה טיפולי אחר.

כאשר עומדים לפני ניתוח חתולה או חתול, חשוב להיות מודעים להשלכות הפוטנציאליות של ההליך הכירורגי ולהכיר את ההיבטים החשובים של הטיפול בחתול לאחר הניתוח.

השורות הבאות מרחיבות לגבי ההשלכות הללו, מפרטות את כללי האצבע של הטיפול הפוסט-ניתוחי, ומסבירות מהם הסימנים לאחר-ניתוח, שמצריכים הגעה עם החתול לאבחון ולטיפול אצל הווטרינר.

 

כיצד סוג הניתוח ומצב החתול משפיעים על דרגת הסיכון של ההליך הניתוחי?

כשמדברים על ניתוח באופן כללי, למעשה מתייחסים לקבוצה גדולה מאד של פעולות כירורגיות, שיש ביניהן הבדלים עצומים בהמון היבטים. כדי להמחיש ולו מעט מהסוגייה הזו, להלן דוגמאות למספר היבטים, שמשפיעים בצורה ניכרת על רמת הסיכון הכרוכה בניתוח ובעקבות זאת, על תהליך ההתאוששות, הטיפול, ומשך ההחלמה של החתול אחריו:

  • מאפיינים הקשורים במערכת הפיזיולוגית אותה מנתחים –
    חלק מהמערכות הפיזיולוגיות בגוף החתול הן כאלה שפועלות בדו-קיום עם חיידקים ומזהמים שונים, שהן יודעות להתמודד עמם. דוגמא למערכת כזאת היא מערכת העיכול. יש בה מגוון עצום של חיידקים שחיוניים לתפקודה התקין, אך אם הם זולגים ממנה החוצה למערכות גוף אחרות, הם עלולים לגרום להתפתחות זיהום ולנזק. בניתוחים שמתערבים במערכות גוף כאלה, יש סיכון גבוה יותר לפלישת זיהומים אל מחזור הדם, מערכת הלימפה, או מערכות גוף שכנות. אותו היגיון תקף גם במקרים בהם הניתוח נועד לטפל בזיהום שכבר קיים כמו למשל כיב, או אבצס שהתפתח באיבר פנימי.
  • רמת הדחיפות של הניתוח –
    יש הבדל בין ניתוח חירום שמתבצע ללא התראה מוקדמת (למשל, ניתוח דחוף במקרה של חתולה בעיצומו של תהליך המלטה שאינו מתקדם), לבין ניתוח אלקטיבי שנקבע מראש ויש מספיק זמן להיערך לקראתו.
    ככל שיש יותר זמן לפני הניתוח לאבחן את המצב הקיים ולעמוד על היקף הבעיה, על טיבה המדויק, ועל מצבו הבריאותי של החתול – כך סיכויי ההצלחה של הניתוח גדלים והסיכון לסיבוכים מצטמצם. מעבר לכך, הבדיקות המקדימות (בדיקות מעבדה ובדיקות הדמיה) מאפשרות לווטרינר להעריך בצורה טובה האם בכלל כדאי לנקוט במהלך ניתוחי, או שהוא עלול להסב סבל מיותר לחתול, כשמלכתחילה סיכוייו להצליח נמוכים.
    בניתוח חירום, אין זמן לכל אלה, ועל המנתח להתמודד עם כל הפתעה שלא תצוץ, בזמן אמת. הפוטנציאל לסיבוכים ולהתפתחויות לא צפויות גדול יותר, וכך גם הפוטנציאל לנזק ולתהליך החלמה ממושך יותר.
  • מצבו הכללי של החתול לפני הניתוח –
    בריאות תקינה היא גורם מפתח בסיכוייו של החתול לעבור את הניתוח בצורה טובה ולשוב לתפקוד במהרה ובאופן מלא. חתול שסובל מבעיות רפואיות כרוניות או אקוטיות, או חתול בגיל מבוגר מאד, מועד להתפתחות סיבוכים הרבה יותר מאשר חתול בריא וצעיר. במקרים בהם ידוע על מצב רפואי קיים, השאיפה תמיד תהיה לאזן אותו ככל האפשר ולחזק את החתול לפני שניגשים לניתוח.

ניתוח חתולה

כיצד מטפלים בבית בחתול שעבר ניתוח?

לאחר כל ניתוח חשוב לוודא שמשחררים את החתול הביתה רק לאחר שיחה עם הווטרינר שבסופה ברור בדיוק כיצד יש לטפל בחתול. ההנחיות עשויות להיות שונות למדי בין ניתוח אחד למשנהו והן משתנות גם בהתאם למצבו של החתול. עם זאת, יש בהחלט כמה כללים בסיסיים שתקפים בכל מקרה:

  • כשמנתחים בעלי חיים, ברובם המכריע של המקרים יש צורך בהרדמה כללית, אפילו אם מדובר בניתוח קל וקצר. הרדמה כללית היא פרוצדורה שדורשת זמן התאוששות, ולוקח לחתול זמן עד שהוא חוזר לעצמו. בפרק זמן זה חשוב מאד שיהיה לו מקום שקט, מרופד ונעים שבו ירגיש בטוח ויוכל לנוח ללא לחצים וגירויים מיותרים.
  • חשוב לוודא שלחתול לא תהיה דרך לצאת מהבית, או להגיע לחלון פתוח או למרפסת, לפני שהתאושש באופן מלא מההרדמה. יש לברר עם הווטרינר מבעוד מועד מתי כבר מותר לתת לו אוכל, ולאפשר לו גישה נוחה לכלי עם מים ולארגז החול.
  • במקרים בהם הטיפול הפוסט ניתוחי דורש גם מתן תרופות, יש לבקש מהווטרינר כמות מספקת, או להצטייד במרשמים. חשוב להקפיד על זמני מתן התרופות ועל המינון, מבלי לחרוג מהנחיות הווטרינר.
  • מומלץ לבדוק עם הווטרינר לגבי הנחיות תזונתיות לאחר הניתוח. לעיתים החתול יזדקק למזון שונה מזה שהוא רגיל אליו, לדוגמא, מזון רטוב במקום יבש, או מזון שמועשר ברכיבים מסוימים כגון פחמימות או חלבונים.
  • חתולים הם גמישים ומסוגלים להגיע עם פיהם כמעט לכל נקודה בגופם. כדי למנוע מהם ללקק את פצע הניתוח, לפתוח את התפרים וחלילה, לגרום לזיהום, מומלץ להלביש להם קונוס שעוטף את הראש.
  • חשוב לגלות תשומת לב גדולה מהרגיל לכל שינוי במצבו הפיסי והנפשי של החתול, במיוחד בימים הראשונים שאחרי הניתוח, כדי לגלות מוקדם ככל האפשר התפתחויות לא רצויות כגון דימום או זיהום.

באילו מקרים חשוב לקחת את החתול לווטרינר?

כאן ניתן לקרוא בהרחבה על מצבים המחייבים הגעה מהירה לווטרינר. כשמדובר בחתול לאחר ניתוח, יש כמה תרחישים ספציפיים, שחשוב להכיר:

  • החתול לא מראה סימני התאוששות תוך 24 שעות –
    חתול שלא חוזר לעירנות מלאה, שאינו שותה ואינו נותן שתן עד יממה לאחר הניתוח, או חתול שלא נוגע באוכל גם כשנותנים לו אוכל טעים שהוא אוהב 48 שעות לאחר הניתוח, הוא חתול שצריך לראות וטרינר.
  • התפתחות זיהום –
    יש 5 סימנים שמצביעים על זיהום: כאב, נפיחות, אודם, הפרשה וחום. אמנם, טבעי שהחתול יהיה כאוב מעט לאחר ניתוח, ושהאיזור המנותח יהיה נפוח ואולי אדמומי. אבל כל הסימנים הללו אמורים ללכת ולהתפוגג. אם הם לא מתמתנים או אף גוברים, יש להגיע בהקדם לווטרינר.
  • הגעה לבקורת –
    ווטרינר ימליץ ברוב המקרים להגיע עם החתול לבקורת פרק זמן מסוים לאחר הניתוח (בדרך כלל בין 4 ל-6 שבועות אחריו). הבקורת חשובה כדי לוודא שההחלמה מתנהלת כשורה ושהבעיה לשמה בוצע הניתוח אכן נפתרה, או לפחות נמצאת בתהליך שיפור.

 

חברכם הפרוותי עבר ניתוח ויש לכם שאלות או ספקות?  הקדימו לפנות אלינו! אנחנו כאן בשבילכם, לייעוץ טלפוני ולתיאום ביקור במרפאה.

אצלנו, במרכז הרפואי הווטרינרי בחיפה, אנו מעמידים לרשותכם צוות רפואי רב-תחומי מנוסה ומיומן, חדרי בדיקות ואשפוז, ציוד רפואי משוכלל, והרבה אהבה לכל בעלי החיים.

צרו עמנו קשר:

בטלפון (משרד): 04-823-2705 | בטלפון (חירום): 0524-739-482 | בטלפון (מרפאה): 04-822-9561

באימייל: avlevanon@gmail.com | או, למלא את פרטיכם בטופס הפנייה באתר ונחזור אליכם!

Share on facebook
Share on google
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest

נשמח לעמוד לרשותכם – צרו קשר ונשוב אליכם בהקדם

דילוג לתוכן