סרטן כלבים

סרטן כלבים

מחלות סרטן בכלבים וזיהוי גידול סרטני אצל כלבים

 

סרטן אצל כלבים – תסמינים, סיבות ואבחון

חיות בית נהנות בדרך כלל מחיים נוחים ומתנאי מחייה שלא היו נגישים עבורן בטבע (ובטח שלא עבור חיות רחוב), והמאפשרים להן תוחלת חיים ארוכה: מזון ומים זמינים, חיסונים וטיפול רפואי, מחסה מפני תנאי מזג האוויר, חום ואהבה.
החיים לצד בני האדם אמנם מקנים לחיות המחמד תנאים נוחים, אך אל אלה נלווים גם תחלואים שונים, בעיקר כאלה האופייניים לגיל מבוגר, ואחד הנפוצים שבהם הוא מחלת הסרטן. גידול אצל כלבים יכול להתפרץ בצורות שונות ומסיבות שונות וכשמדובר על סרטן לכלבים, בהחלט יש סוגי סרטן נפוצים, האופייניים יותר לכלבים.

המאמר הבא סוקר את סוגי הסרטן הנפוצים ביותר, את הגורמים להם, ואת התסמינים האמורים לעורר חשד.

הדבר הראשון שחשוב להבין לגבי גידול סרטני לכלב

לפני שצוללים לעומק המאמר, חשוב להדגיש דבר אחד: בהרבה מקרים, אין לסרטן סימנים גלויים לעין, בעיקר בשלבי התפתחותו הראשונים. קשה לזהות אותו ולדעת על קיומו, וגם הכלב לא בהכרח סובל ממנו ולא מביע סימני מצוקה או כאב.
גם אם הכלב עצמו חש אי נוחות מסוימת או שינוי, אין לו דרך לספר לנו על כך ולתאר את מה שהוא מרגיש, וייתכן שמצוקתו אינה גדולה והוא ממשיך להתנהג כרגיל.
לכן, הרבה פעמים, גילוי של סרטן בשלב מוקדם שבו יש סיכויי הצלחה טובים הרבה יותר לטיפול – תלוי בשילוב של היכרות קרובה עם הכלב ושימת לב לשינויים (אפילו קלים) בהרגליו, בתנועתו, בתפקודו היום-יומי, ביכולותיו ובהתנהגותו.
ככל ששינוי כלשהו נמשך זמן רב יותר, עוצמתו חזקה והשפעתו דרסטית, או שהוא הולך ומחמיר, כך הוא צריך לעורר יותר חשד.
לשם המחשה, כלב שמקיא באופן חד פעמי, או שמקיא פעמים ספורות במשך יומיים-שלושה, אך כמות ההקאות הולכת ופוחתת לאורכם והוא אינו מראה כל סימן מצוקה אחר – כנראה אכל מזון מקולקל, מאכל שהוא רגיש אליו, או נדבק בוירוס חולף.

לעומת זאת, כאשר כלב מתחיל להקיא ואינו מפסיק, מקיא מספר רב של פעמים ביום ובמקביל נראה כי מצבו הכללי מידרדר, יש להגיע עמו בדחיפות לווטרינר. הקאות עיקשות עלולות לאותת על היפוך קיבה, על הרעלה, על חסימת מעיים, וגם על סרטן ודורשות אבחון וטיפול מידיים.

 

סוגי סרטן נפוצים בכלבים

  • סרטן לימפומה אצל כלבים
    הנפוץ ביותר מבין כל סוגי הסרטן. הלימפומה היא מחלה ממארת של מערכת הלימפה ויכולה להתפתח בכל אחד מאיבריה: טחול, כבד, קשרי לימפה, בלוטת הטימוס, מח העצם ועוד. זוהי מחלה שנוטה להופיע עם העלייה בגיל, אצל כלבים מבוגרים וזקנים.
    הסימנים הראשונים למחלה, שבדרך כלל מעוררים חשד הם הגדלה של בלוטות לימפה המתבטאת בבליטה או בנפיחות. ההגדלה יכולה להיות בבלוטה אחת או במספר בלוטות.
    כאשר מדובר בהגדלת בלוטות בלבד, ללא סימנים נוספים (פיסיים או התנהגותיים), הווטרינר יערוך סדרת בדיקות כדי לאבחן האם בכלל מדובר בזיהום או בדלקת, או האם מדובר בגידול. גם כאשר מדובר בגידול, הוא יכול להיות גידול שומני, או גידול שפיר אחר ודרוש תהליך אבחון מקצועי.
  • סרטן באיברי הרבייה –
    סרטן האשכים אצל כלבים וסרטן בלוטות העטינים או סרטן רחם ושחלות אצל כלבות, הם מקרים נפוצים של סרטן המושפע מהורמונים, שגם הוא אופייני לגיל מבוגר יותר ונפוץ הרבה יותר אצל כלבים וכלבות שלא עברו סירוס או עיקור.
    מומלץ לעקר כלבות עוד בטרם עברו את מחזור הייחום הראשון שלהן וכן, להיוועץ בווטרינר לגבי כדאיות הסירוס של כלב ממין זכר, ולגבי המועד האופטימלי לבצע זאת. לדוגמא, כלבים עם אשך טמיר הם בעלי סיכון מוגבר משמעותית לחלות בסרטן האשכים (ובצרות נוספות) והסירוס מצמצם את הסיכון בעשרות אחוזים.
  • מלנומה –
    סרטן העור, הנגרם כתוצאה מגדילה פרועה של התאים המלנוציטים. הוא מתבטא בגידולים שנוטים להופיע על חלקי גוף נטולי פרווה ויכולים להופיע גם על ריריות (בתוך הפה למשל). ישנם גידולי עור שכיחים נוספים (ופחות מסוכנים), כמו BCC (סרטן תאי בסיס) ו- SCC (סרטן תאי קשקש).

גורמים לסרטן אצל כלבים

ישנם עדיין הרבה מקרים שבהם לא ברור מהו הגורם למחלה אצל כלבים ולא תמיד הסיבות שבגללן סוג זה של סרטן מופיע אצל בני אדם, או חתולים למשל, הן אותן הסיבות אצל כלבים. עם זאת, ישנם סוגי סרטן האופייניים לגזעים מסוימים של כלבים ולכן, מי שמגדל כלב גזעי, טוב יעשה אם יתייעץ עם וטרינר לגבי שגרת בדיקות מומלצת החל מגיל מסוים וזיהוי סימנים מחשידים האופייניים לסוג זה של סרטן.
מעבר לכך, הסיבות לסרטן הן מגוונות והרבה פעמים, דרוש שילוב של יותר מגורם אחד:

  • ליקוי מבני הגורם לתפקוד לקוי או לגירוי כרוני באיבר מסוים
  • נטייה גנטית
  • זיהום
  • מערכת חיסונית ירודה
  • גיל מבוגר
  • תזונה לקויה

 

סרטן כלבים

סרטן אצל כלבים תסמינים

מהם סימנים מחשידים, הדורשים פניה לווטרינר?

לא כל בליטה בעור, הפרעה ביציאות, או עייפות – הם סרטן, ויש סימנים רבים שיכולים להצביע על המון דברים, שסרטן הוא רק אחד מהם. כאשר מדובר בסרטן, בדרך כלל הסימנים יהיו עיקשים ולא יחלפו סתם כך מעצמם וגם אז, יתכן כי מדובר במצב כרוני אחר, שאינו סרטני.
לכן, בכל מקרה של חשד יש לגשת לווטרינר מקצועי ומנוסה, שיידע בדיוק אילו בדיקות יש לערוך וישלול אפשרויות אחרות.

מתי יש להגיע לווטרינר? בכל אחד מהמקרים הבאים:

  • ירידה במשקל, עם או ללא אובדן תאבון. לעיתים יש קושי "טכני" לאכול בגלל קושי בבליעה, או בנשימה.
  • סירוב לאכול או לשתות.
  • קושי נשימתי – חרחורים, שיעולים, השתנקויות, או קושי לבצע פעילות שהכלב בדרך כלל מבצע בלי בעיה, עקב מצוקה נשימתית.
  • דימום או הפרשה אחרת מכל מקום בגוף, או מפצע שלא נרפא.
  • קושי תנועתי כגון אי יציבות או צליעה.
  • עייפות לא שגרתית שאינה חולפת לאחר מנוחה, מצב רוח שחוח ודכאון.
  • הפרעות במערכת העיכול ובמערכת השתן: הקאות, שלשול, עצירות, אי מתן שתן, דם בצואה או בשתן.
  • נפיחויות, בליטות, או גושים בכל מקום שהוא בגוף, המורגשים בעת ליטוף או נראים לעין

 

שמי דר' אברהם לבנון. הקמתי את המרכז הרפואי הווטרינרי בחיפה כבר לפני עשרות שנים ואני מנהל אותו גם כיום, מתוך אהבה גדולה לכל בעלי החיים ומתוך רצון לתת מענה מלא ומקיף לכל הנוגע לרווחתם הפיסית והנפשית.

עם השנים, המרכז צמח והתרחב וכיום פועל בו צוות שלם של מומחים ואנשי מקצוע מסורים ומיומנים: אורתופדים, נוירולוגים, רופאי עיניים, מומחים ברפואה משלימה ובהפרעות התנהגות.
כולנו נמצאים כאן למענכם ולמען חבריכם ההולכים על ארבע, לייעוץ, אבחון, הדרכה ולהבטחת הטיפול הרפואי הטוב ביותר עבורם.

אם מקנן בכם חשד שמשהו לא כשורה, בואו אלינו עם כלבכם לאבחון מעמיק ולטיפול מקיף ומקצועי.

צרו קשר:

בטלפון (משרד): 04-823-2705 | בטלפון (חירום): 0524-739-482 | בטלפון (מרפאה): 04-822-9561

באימייל: avlevanon@gmail.com | או מלאו את פרטיכם בטופס הפנייה באתר ונחזור אליכם

Share on facebook
Share on google
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest

נשמח לעמוד לרשותכם – צרו קשר ונשוב אליכם בהקדם

דילוג לתוכן